Routes

wandelen 02

 

 

routekaartenDrenthelen door Drenthe

Beleef en geniet van natuur en de cultuurhistorie van de omgeving van Grolloo. Ervaar de geschiedenis, maar ook het heden. Laat u meenemen op het pad dat u vertelt over die dingen die u op het eerste gezicht niet ziet.

De door ons uitgezette wandelroutes voeren u door over de essen, door het laaggelegen 'Broek'land en langs het veen en door de bossen. Het oude esdorp Grolloo is in het begin van de 20ste eeuw een paar keer voor bijna de helft door brand verwoest. Het ging om het Noord-Oostelijk deel. In de rest ziet u nog oude Saksische boerderijen.

De route over paden en landwegen, leidt u bovendien naar enkele bezienswaardigheden. Lopend langs kronkelende beekjes en lieflijke vennetjes, open velden en over de grote, stille heide, zult u merken dat de rust overweldigend is. U komt langs grafheuvels en ervaart stilte van het gebied.

Wilt u eens kennis maken met het wandelen via GPS? Wij stellen een Garmin GPS navigator ter beschikking (tegen een borg).

Hieronder volgt een korte beschrijving van de routes. 

 


Boomkroonpad 02Boomkroonroute

De route voert u in westelijke richting. We doen eerst het Grollerholt aan. Hier moet u beslist een kijkje nemen. Een informatiebord vertelt van een belangrijk verleden.

Via de Broeken (laag - van oorsprong - groenland langs een beek) komen we in de Staatsbossen richting Borger. Het Meindersveen is zondermeer het bekijken waard.

Boomkroonpad 01Meerdere veenplassen volgen, waarna we bij het Boomkroonpad aankomen. Kijkt u ook even over de toppen?

We vervolgen de route via een prachtige beukenlaan richting Grolloo en kunnen onderweg een bezoekje brengen aan Joytime met een schitterend klimpark.


Ven en natuurbad 01Ven en natuurbadroute

Deze route staat in het teken van de vele vennen die ons gebied rijk is. In het natuurbad de Ieberenplas kunt u een verfrissende duik nemen.

Ven en natuurbad 02Het natuurgebied De Zwatte bij Schoonloo en de even bekende veengebied Tweelingen moet u gezien hebben. En dan komt u langs het tweede natuurbad het Loomeer.

Via het dorp Schoonloo wandelt u terug naar Grolloo.

 


Vredenheim en 8 van Amen 01Vredenheim en 8 van Amen route

Vredenheim is een streek ten westen van het dorp. Dhr. Lels, reder uit Rotterdam, is in 1910 begonnen met het sctichten van enkele boerderijen op wat toen nog als Heiden en Wildernisse op de kaart stond.

U loopt via Vredenheim richting Amen. U wandelt zo het stroomdallandschap van de Drentsche Aa binnen. Via een deel van het wandelpad 'De 8 van Amen' komt u langs Ekehaar.

Vredenheim en 8 van Amen 02U loopt van het oude landschap naar het nieuwe. In 1964 was de ruilverkaveling in volle gang. Beekjes werden gekanaliseerd en het land droger gemaakt, zodat landbouwmachines het vruchtbare land konden bewerken.

Via gemakkelijk te belopen asflatweggetjes komt u op het zogenaamde 'Kerkepad'. Een deel van wat vroeger het pad voor de kerkgangers van Amen naar Grolloo is geweest ligt nog parallel aan het 'Amerdiepje'. Via dit pad bent u zo weer in Grolloo.

 


Westerbork 01Kamp Westerbork route 

Een bijzondere route is de route die u langs het terrein van Kamp Westerbork voert.

Op weg naar het kamp loopt u door het Staatsbos en gaat u via de 'Halkenbroeken' naar het volgende bosgebied.

Honderd jaar geleden stonden hier en daar bosjes, maar van het Staatsbos was toen geen spraken. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog stond er rond het kamp slechts jonge aanwas. Hout voor de mijnen van Limburg.

U komt langs het kamp, maar kunt natuurlijk even van de route afwijken om rond te lopen op deze historische grond met een sinister verleden. De route voert u verder via een informatiepad over ons zonnenstelsel. (Om het Herinneringscentrum te bezoeken kunt u die geplaveide pad volgen en na het bezoek via dit pad de route weer oppikken.)

Westerbork 02Op de weg terug moet u beslist de uitkijktoren beklimmen. U hebt hier een schitterend uitzicht over een uitgebreid gebied dat aan de natuur is teruggegeven.

Via de bekende houten veenbrug over het Grolloerveen en langs de steen met de tekst "Window of my eyes". (Op de plaats waar blueszanger Harry Muskee inspiratie zou hebben opgedaan voor het bekende nummer met deze titel.)

Veel informatie over Grolloo en haar verleden kunt u vinden op de website oldgrol.nl